Webinar Duyurusu

by Barış Darcan | Nis 12, 2022
İklim Değişikliğiyle Mücadelede Döngüsel Ekonominin Yeri ve Önemi

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Döngüsel Ekonominin Yeri ve Önemi

Dünyada üretim-tüketim yapısı giderek atığın geri dönüştürülerek yeniden değerlendirildiği, kaynak verimliliğinin temin edildiği ve hammadde maliyetinin azaltıldığı, sürdürülebilir ve yenilikçilik temelli döngüsel ekonomi sistemine evrilmektedir.

Kaynakların verimli kullanımını hedef alan döngüsel ekonomi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında hayata geçirilmesi hedeflenen politikalar ile ekonomik amaçlar arasında dengeli bir ilişki kurarak sürdürülebilir kalkınma kavramını temel alan yeşil ekonominin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Bu kapsamda; 12 Nisan 2022 Salı günü 14.00-16.00 saatleri arasında İstanbul Teknik
Üniversitesi’nden Sn. Prof. Dr. Hasan Can OKUTAN’ın anlatımıyla “İklim Değişikliğiyle
Mücadelede Döngüsel Ekonominin Yeri ve Önemi” konulu webinar gerçekleştirilecektir.

Bahse konu webinarda,

? İklim değişikliği/Küresel ısınma sorunu,
? Biyokütle ve Atıklar,
? Biyogaz ve Yeşil Metan,
? Hidrojen Ekonomisi ve Yeşil Hidrojen,
? Hidrojen ve Karbondioksit Teknolojileri,
? Ülkemizin İklim Şurası Kararları

gibi alt konu başlıkları ihracatçı ve sanayiciler açısından ele alınacaktır.

Ücretsiz olarak ve çevrimiçi zoom platformundan gerçekleştireceğimiz webinara aşağıdaki bağlantı adresinden katılım sağlanabilecektir.

Katılım Bilgileri
https://zoom.us/j/95263171244?pwd=azQyU2JlbUlzTVFZbFpKYXhEZ3Rsdz09
Meeting ID: 952 6317 1244
Passcode: akib2022

iklim-degisikligiyle-mucadelede-dongusel-ekonomi-gorseli

 

Leave a comment

Hakkımızda


İTÜ Sentetik Gaz Yakıtlar ArGe merkezi projesi, TC Kalkınma bakanlığı Bakanlığı’nın “2015 Yılı Yeni Araştırma Altyapı Projeleri – Kömürden Doğalgaz Üretme Teknolojileri” başlıklı 3.1 numaralı çağrı kapsamında yapılan başvuru sonucunda Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü projeleri ile beraber desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje, 1 Nisan 2016 tarih, 29671 sayılı T.C. Resmi Gazete’de yayımlanan 2016 Yılı Yatırım Programında 2016 K 121 250 proje numarası ile yer alarak resmi olarak başlatılmıştır.

Projenin temel amacı kömür, biyokütle ve atıklardan (evsel ve endüstriyel) hidrojen,  sentetik yakıtlar ve kimyasalların üretimi için termokimyasal dönüşüm teknolojileri konusunda uygulamalı ar-ge çalışmaları yapan tematik bir araştırma-geliştirme merkezinin İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmasıdır.

Laboratuvar alt yapısı ve kurulumu tamamlanan Merkezin ismi, İTÜ Rektörlüğü’nün bilgi ve onayı ile  “İTÜ SENTETİK YAKITLAR VE KİMYASALLAR TEKNOLOJİ MERKEZİ (İTÜ SENTEK)” olarak değiştirilmesi uygun bulunmuştur.

Merkezimizde; ülkemiz linyitlerinden, biyokütle, evsel/endüstriyel atıklardan ve arıtma çamurlarından  başta hidrojen olmak üzere sentetik doğal gaz (metan), sıvı yakıtlar, monomerler ve çeşitli kimyasalların üretimi için  en uygun gazlaştırma ve piroliz reaktörlerinin ve süreçlerinin araştırılması ve geliştirilmesi; istenen bileşimde sentez gazının üretilmesi, temizlenmesi ve saflaştırılması; temizlenmiş sentez gazının doğalgaz, sıvı yakıt ve çeşitli kimyasallara dönüştürülmesi için katalizör, reaktör ve katalitik süreçlerin geliştirilmesi gibi konularda uygulamalı  ar-ge çalışmaları gerçekleştirilebilecektir. Yapılacak bu çalışmalarla, ülkemizin enerji gereksiniminin önemli bir kısmının ve bazı temel kimyasalların kömür, biyokütle ve atıklardan temiz bir şekilde elde edilmesi konusunda teknolojik bilgi üretilebilecektir. Tüm bu çalışmalar petrol ve doğalgazda dışa bağımlılık ve cari açığımızın azalmasına; rekabet gücümüzün ve yenilikçiliğin özendirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

Merkez bünyesinde kömür, biyokütle ve atıkların gazlaştırılması, pirolizi, sentez gazının temizlenmesi, membran gaz ayırma , hidrojen  ve kimyasallar üretimi,  biyoçardan karbonca zengin malzeme,  pirolitik yağdan platform kimyasalları eldesi, katalizör ve katalitik süreçlerin geliştirilmesi konularında yürütülecek yüksek lisans ve doktora tezleri ile orijinal ve özgün bilimsel araştırmalar yapılabilecektir. Geliştirilecek patent ve yapılacak bilimsel yayınlarla hem literatüre hem de endüstriye önemli katkılar sağlanacaktır. Bunun yanı sıra temiz kömür teknolojileri, biyokütle ve atıklardan enerji ve kimyasalların üretilmesi konularında uzman ve yaratıcı bilim insanları ve mühendisler yetiştirilmiş olacaktır.

Merkezimizin önemli hedeflerinden birisi de uygulamalı araştırma ve teknoloji geliştirme projeleri konusunda endüstri ile stratejik iş birlikleri kurmak ve ortaklıklar geliştirmektir.

Merkez bünyesinde yer alan Gazlaştırma ve Gaz Temizleme, Piroliz ve Gaz Temizleme Teknolojileri ve Membran Gaz Ayırma Laboratuvarları, teknoloji hazırlık 4-5 seviyesinde (THS 4-5) teknoloji gösterim ve validasyon çalışmalarının yapıldığı tezgah üzeri ve yarı pilot ölçek test ünitelerine sahiptir. Kataliz Laboratuvarımızda, heterojen kataliz süreçlerine katalizör geliştirilmede kullanılmak üzere, Türkiye’de tek olan yüksek işlem hacimli, çoklu aktivite tarama test sistemi bulunmaktadır.